Η αξία της αγκαλιάς


 21 Ιανουαρίου

Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς

Έρευνες έχουν δείξει ότι κατά τη διάρκεια μιας αγκαλιάς ή ενός τρυφερού αγγίγματος εκκρίνεται ωκυτοκίνη, μια ορμόνη που είναι γνωστή και ως "ορμόνη της αγάπης". Η ωκυτοκίνη βοηθά στην ανακούφιση του πόνου, βελτιώνει την πνευματική λειτουργία, ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνει το άγχος και μπορεί ακόμα να μειώσει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα!

Πόσο υπέροχο είναι αυτό!!!

Τα συναισθηματικά και σωματικά οφέλη της αγκαλιάς είναι εμφανή σε όλες τις ηλικίες, από τη βρεφική (όπου παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξή) ως τα βαθιά γεράματα. Όμως μόλις τα παιδιά φτάσουν στην εφηβεία επιζητούν, συνήθως, λιγότερη σωματική επαφή από τους γονείς τους. Αυτό συμβαίνει επειδή κατά την εφηβεία η τάση για ανεξαρτητοποίηση από τους γονείς κάνει τα παιδιά να μην τους θέλουν "ανάμεσα στα πόδια τους". Δέχονται όμως ευκολότερα το άγγιγμα των φίλων τους. Είναι λοιπόν ιδιαίτερα σημαντικό να αναγνωρίζουμε αυτή τους την ανάγκη χωρίς όμως να ξεχνάμε πως ακόμα έχουν και τη δική μας ανάγκη για υποστήριξη, συμπαράσταση, κατανόηση και καθοδήγηση!

Αγκαλιάζοντας τα παιδιά μας, τους δίνουμε ένα μήνυμα αγάπης και αποδοχής. Με ένα χάδι στα μαλλιά, ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη μπορούμε να τους δείξουμε πόσο περήφανοι μας κάνουν να νιώθουμε!

Αγκαλιάστε λοιπόν τα εφηβάκια σας και μην ξεχνάτε πως με τον τρόπο αυτό συμβάλλετε στη σωστή ψυχοσωματική τους ανάπτυξη!


Συμβουλή της ημέρας

Την στιγμή που αγκαλιάζετε τα παιδιά σας και εκείνα νιώθουν την αποδοχή σας, αφιερώστε λίγο χρόνο μόνο για να τα ακούσετε! Χωρίς συμβουλές και νουθεσίες!

Είναι σημαντικό να ξέρουν πως κάποιος ακούει και καταλαβαίνει!!!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γονεϊκή Αυτοφροντίδα και Γονεϊκή Εξουθένωση

Ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού