Μαμά... Μπαμπά... Δεν μπορώ να κοιμηθώ!!!

 


Πολλά συμβαίνουν λίγο προτού πέσουν τα παιδιά μας για ύπνο...

Σκηνές σαν αυτές που περιγράφονται παρακάτω σας είναι οικείες;

Είναι στ' αλήθεια τα παιδιά μας χειριστικά;

Ας δούμε τα πράγματα από μια άλλη πλευρά:

...

Την ώρα του ύπνου...

-Θέλω άλλο ένα ποτήρι νερό
-Πρέπει να πάω στην τουαλέτα
-Θέλω να έρθει ο μπαμπάς!!!
-Το αρκουδάκι μου το θέλω ΕΔΩ!
-Πρέπει να βάλω τις κουβέρτες έτσι!
-Πάλι θέλω τουαλέτα...

Το έχει κάνει ποτέ αυτό το παιδί σας πριν από τον ύπνο;

Το βρίσκουμε ενοχλητικό γιατί αντιλαμβανόμαστε πως πραγματικά δεν χρειάζεται ακόμα ένα ποτήρι νερό, ούτε χρειάζεται να πάει ξανά στην τουαλέτα, συνήθως δεν τους νοιάζει που είναι το αρκουδάκι ενώ οι κουβέρτες δεν είναι σε θέση που να τα ενοχλεί... στην πραγματικότητα σε κανέναν από αυτούς τους λόγους δεν βρίσκεται το "πρόβλημα"...
Τι είναι τότε;
Γιατί ζητάνε τόσα πράγματα πριν πέσουν για ύπνο;


Μπορεί να είναι πολλά πράγματα: μπορεί να ανησυχούν για κάτι, μπορεί να δυσκολεύονται να χαλαρώσουν αρκετά ώστε να κοιμηθούν, μπορεί να νιώθουν λίγο φόβο... κ.α.
💗Αλλά τις περισσότερες φορές είναι γιατί χρειάζονται περισσότερο χρόνο σύνδεσης μαζί μας!

Ζητώντας το ένα πράγμα μετά το άλλο, το παιδί μας, μας κρατά κοντά του για περισσότερη ώρα. Είναι μια πολύ έξυπνη σκέψη όταν χρειάζονται περισσότερη προσοχή από τη μαμά και τον μπαμπά.
☝ Πολλά μεγαλύτερα αδέρφια το κάνουν αυτό όταν νιώθουν ότι το μικρότερο αδερφάκι "κλέβει" τον χρόνο της μαμάς και του μπαμπά.
💗Δεν είναι χειραγώγηση
💗Το να έχουν αρκετό χρόνο με τους γονείς, είναι μια θεμιτή και αποδεκτή ανάγκη για όλα τα παιδιά.
💗Είναι υγιές να προσπαθούν πάντα να ικανοποιήσουν αυτή την ουσιαστική τους ανάγκη, ώστε να αισθάνονται ισορροπημένοι και ικανοποιημένοι.

Ξέρω, δεν είναι εύκολο να δούμε πέρα από την "ενοχλητική" συμπεριφορά, ειδικά όταν είμαστε εξαντλημένοι μετά από μια κουραστική μέρα και χρειαζόμαστε λίγο προσωπικό χρόνο, το καταλαβαίνω...



Αλλά αυτή η δημοσίευση έχει σκοπό να μας υπενθυμίσει πως όταν καταλαβαίνουμε πραγματικά τι συμβαίνει στο παιδί μας, μπορούμε να χειριστούμε την κατάσταση διαφορετικά και να βρούμε περισσότερη... βολή και ξεκούραση στο τέλος της ημέρας.

ΙΔΕΑ 😀 Ένα πράγμα που μπορούμε να κάνουμε όταν το παιδί μας ζητάει πράγματα προκειμένου να περνάει περισσότερο χρόνο μαζί μας, είναι να του προσφέρουμε λίγο ποιοτικό χρόνο- σύνδεσης.

Για παράδειγμα:
Θα μπορούσα να πω στο παιδί μου το εξής...
" Χμμμ... έχω την αίσθηση ότι προσπαθείς να έχεις περισσότερο χρόνο μαζί μας... αυτό είναι λογικό! Δεν σου έχουμε αφιερώσει πολύ αποκλειστικό χρόνο σήμερα. Αντί να πηγαίνεις 5 φορές στην τουαλέτα και να πίνεις συνέχεις νερό, τι θα έλεγες να παίξουμε 5 λεπτά μαζί, να διαβάσουμε ένα παραμύθι ή να μου πεις αυτό που σε απασχολεί (ανάλογα με την ηλικία του παιδιού). Τι θέλεις να κάνουμε αγάπη μου;"💗
...
και θα προσπαθούσα να προσφέρω την πλήρη προσοχή μου, ακόμα κι αν έκανα ανοησίες και αστείες γκριμάτσες, κάνοντας μεγάλες αγκαλιές και δίνοντας πολλά φιλιά και χάδια, για να καλύψω την ανάγκη του παιδιού μου για προσοχή και αγάπη.

Δοκιμάστε το και μπορεί να διαπιστώσετε ότι θα χρειαστεί λιγότερος χρόνος για να παίξετε με το παιδί σας από το να πάει 3 φορές στην τουαλέτα και άλλες τόσες στην κουζίνα.

Γεμίζουν έτσι οι ψυχούλες τους, ηρεμούν και βοηθούν το σώμα τους να χαλαρώσουν ώστε να μπορέσουν να κοιμηθούν (ακόμα και στην αγκαλιά σας)💝

Αν όμως κάποιες φορές δεν έχετε όρεξη να παίξετε και θέλετε απλώς να κοιμηθεί... είναι κι αυτό θεμιτό!!!!! Απλά επικοινωνήστε το στο παιδί σας με αγάπη, χωρίς τύψεις 😘


Το βρήκα εδω

E.M.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γονεϊκή Αυτοφροντίδα και Γονεϊκή Εξουθένωση

Ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού